Därför får du svart i rutan

Uppdaterad
Publicerad

I Kiruna och Pajala börjar i dag Teracom arbetet med att göra en frekvensomläggning i marknätet. Du som tv-tittare kan perioder få svart i rutan.

Teracom ska frigöra 700 MHz-bandet och säkerställa att tittarna ska få samma utbud som tidigare.

–  Vi börjar arbetet den 5 april i Kiruna och Pajala. Vi är väl förbereda och kommer gör allt vi kan för att det ska ske så enkelt och smidigt som möjligt för alla tittare,  säger Marcus Hartmann presschef Teracom Boxer Group.

Bakgrunden till arbetet är ett regeringsbeslut från 2014.  Det så kallade 700 MHz-bandet ska avsättas för andra tjänster, till exempel mobilt bredband.

Tittarna påverkas

Arbetet kommer påverka såväl fri-tv-tittare som de som i dag tittar på betal-tv via Boxer. Via Antennkollen kan du som tv-tittare sanabbt ta reda på uppdaterad information om sändningsuppehåll.

Alla som tittar på fri-tv  antingen enbart dessa kanaler eller via annan tv:n i hushållet, i sommarstugan eller liknande, behöver göra en kanalsökning/ominstallation av sin digitalbox eller tv för att få fortsatt tillgång till tv-kanalerna efter den regionala frekvensomläggningen.

Fri-tv-kanalerna SVT1, SVT2, Barnkanalen, SVT24, Kunskapskanalen, TV4 och TV6, kommer att sändas i samma teknik som innan omläggningen. Det betyder att tittarna klarar sig med befintlig mottagningsutrustning.

Betal-tv-tittarna kommer att behöva göra två kanalsökningar/ominstallationer. En vid den nationella omläggningen den 5:e april och sedan på dagen för frekvensomläggningen i sitt område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.