Foto: SVT

Dundret begärs i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Dundret begärs i konkurs. Anledningen: Bolaget kan inte betala sina skulder.

Under tisdagen begärde styrelsen för Dundet Sweden bolaget i konkurs. I ansökan konstaterar styrelsen att bolaget inte kan betala sina skulder.

Styrelsen skriver:

Krisen på Dundret

”Dundret Sweden AB kan inte rätteligen betala sina skulder allt eftersom de förfaller till betalning. Bolaget betalningsförmåga är inte endast tillfällig och bolaget är sålunda på obestånd”.

SVT Norrbotten har i flera inslag berättat om krisen för Dundret. De senaste årens tunga investeringar har inte lett till att bolaget har kunnat öka omsättningen i tillräcklig grad och det senaste bokslutet som nyligen blev offentligt visade ett minus i rörelseresultatet på 10, 2 miljoner kronor.

Träningar avbrutna

Den senaste tiden har även Gällivare sportklubbs alpina sektion och Skidgymnasiet fått avbryta sina träningar på skidanläggningen. Bolaget ville nämligen ha mer betalt för att de skulle få träna på anläggningen, något som de såg som ett helt orimligt krav.

Janne Pemberton, alpina sektionens medieansvarige, tycker inte att nyheten om konkursen kommer som någon överraskning.  

– Men det är förstås väldigt tråkigt att det blivit så, men sedan får vi se om det här leder till något bättre. För det kan inte bli sämre än det som varit de senaste veckorna, säger han.

”De vill inte åka skidor”

Av ekonomiska skäl har klubben pendlat till Kiruna en till två gånger i veckan. Och han märker att klubbens ungdomar, som är mellan 10-15 år, påverkas av situationen.

– Det man har märkt är att de inte vill fortsätta åka skidor för att det blir för jobbigt. De ska ha ett liv i skolan och ett socialt liv med kompisar, men istället ska man sitta och bränna av fem timmar på en buss för att få träna i två timmar. 

Han hoppas nu på en vettig överenskommelse för ungdomarnas skull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Dundret

Mer i ämnet