Här utforskas berget till nästan två kilometers djup – i centrala Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Sex borriggar mullrar dag och natt för att kartlägga den så kallade Per Geijer-malmen strax utanför centrala Kiruna. Den största riggen ska nå ett djup på nästan två kilometer.

Det är inte lika mycket oväsen från borriggen som man hade kunnat befara när den kommer upp i varv. Det går att prata i någorlunda normal samtalston, ändå är det här den största rigg som har använts i de här trakterna.

Den behövs för att kunna kartlägga Per Geijer-malmen som börjar på 600 meters djup. Exakt hur djupt den går är det ingen som vet, den är, på gruvspråk, öppen mot djupet.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Svårt att borra raka hål

Men förhoppningsvis är det svarta borrkärnor med hög halt av magnetit som kommer upp även när man når ned till de 1800-1900 meter som man siktar på.

Vilka är då de stora utmaningarna?

– När man borrar så här djupt har vi svårigheter att få raka hål, men vi lyckas ganska bra, säger Jonny Olofsson, prospekteringstekniker vid LKAB.

Diamantborraren visar hur det går till

Trasigt berg är en annan faktor som kan stöka till det vid diamantborrning – som det heter när man tar ut borrkärnor. Allt detta spelar in för hur lång tid det tar att borra sig ned till det bestämda dupet.

Diamantborraren Lars Ainasoja och hans kollegor visar hur det går till i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet