LKAB ska skapa osynlig underjordsgruva nära Kiruna – utan att markytan påverkas

Uppdaterad
Publicerad

LKAB:s framtida underjordsbrytning nära Kiruna ska ske utan att marken påverkas på ytan. Gruvbolaget ska utveckla den ”osynliga gruvan”.

Per Geijer-malmen som LKAB är i färd med att kartlägga ligger nära såväl Kiruna stad som den alldeles nya dragningen av väg E10. Framför allt ligger den djupt under ett känsligt område för renskötseln.

Gabna sameby har en viktig flyttled ovanför malmen och samebyn känner sig redan pressad av olika exploateringar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Ska inte påverka markytan

Nu undersöker LKAB på vilket sätt Per Geijer-malmen ska kunna utvinnas utan att marken på ytan påverkas.

– Vi tror att det är den enda lösningen för att vi ska kunna samexistera, rennäring och gruvbrytning, säger Pierre Heeroma, prospekteringschef vid LKAB.

Fyller hålrummen med gråberg

En brytningsmetod kallas igensättningsbrytning och går ut på att hålrummet som uppstår när man har tagit ut malmen återfylls med gråberg. Och gråberg har LKAB gott om i sina tippar efter 130 års verksamhet i Kiruna.

Det är dock en metod som används för mindre malmkroppar och det är oprövat hur det skulle fungera i stor skala.

Pierre Heeroma säger dock att man inte har kommit fram till vilken brytningsmetod som ska användas och hur designen i gruvan skulle kunna se ut, det är något som LKAB:s ingenjörer jobbar på som bäst.

I videon berättar han om tankarna kring den osynliga gruvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet