Per Geijer-malmen kan avgöra framtiden för Kirunagruvan

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år ska LKAB vara redo att presentera hur stor den så kallade Per Geijer-malmen är.

Resultaten är avgörande för att kunna förlänga livslängden för Kirunagruvan.

Frågan som LKAB brottas med är hur gruvdriften ska se ut när man har brutit ut all malm ned till huvudnivån på 1 365 meters djup som idag är botten på Kirunagruvan.

Enligt de nya prognoserna och de nya uppskrivna malmreserverna väntas det ske en bit in på 2040-talet i stället för år 2035 som fram tills nu har angetts som slutåret. Det ger LKAB en förlängd frist för att komma fram till nya lösningar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Måste tänka nytt

Malmkroppen under 1 365-meters nivån ser annorlunda ut och kräver att man tänker på ett nytt sätt.

Det är där som den så kallade Per Geijer-malmen kommer in i bilden.

– Det vi tittar på nu är hur vi ska kunna kombinera Kiirunavaara under huvudnivån med Per Geijer-malmen, säger Pierre Heeroma, prospekteringschef vid LKAB.

Borrar för att se om malmen är brytvärd

På djupet är det bara 600 meter mellan malmkropparna och tanken är att de tillsammans ska utgöra en gruva. Men den stora frågan är om Per Geijer-malmen är brytvärd, något som provborrningarna ska hjälpa till att svara på. Resultaten väntas offentliggöras om ett år.

En annan fråga är om detta i sin tur är avgörande för hela Kirunagruvans framtid?

Pierre Heeroma tar sig an frågan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet