Nihad Zara

Hotad politiker träder fram

Uppdaterad
Publicerad

Luleåmoderaten Nihad Zara kommer att fortsätta att driva invandrarfrågor och kravet på ett öppet samhälle – trots att han hotats av nazister i sitt eget hem.

Den 25-årige luleåpolitikern fick förra fredagen ett oväntat och hotfullt besök i sin lägenhet i centrum.

Vid 21.30-tiden på kvällen bankade svartklädda personer på hans fönsterrutor och fönsterbleck och skrek nazistiska slagord som ”Sieg heil!”.

Nazism i Norrbotten

– Det  var väldigt obehagligt. Det bara small till i fönsterblecket och det lät som ett skott. Jag kände mig kränkt och hotad eftersom det handlar om min privata sfär. Jag bor ju där, säger han till Nordnytt.

Ett hot mot demokratin

Nihad Zara kommer från Montenegro, men har bott i Luleå i nitton år, och han tror att det är hans bakgrund och att han driver invandrarfrågor som gjort att han blivit hotad av nazister.

– Jag är en invandrare med bra politiska uppdrag, Jag tror faktiskt att det var därför de gav sig på mig. Det är oroväckande och ett hot mot demokratin att jag inte kan uttala mina åsikter utan att känna hot från nationalister och nazister, säger Nihad Zara.

Men trots att han känner en viss oro för sin personer efter det hotfulla hembesöket så kommer han inte att backa.

Låser dörren

– Det är klart att jag är orolig, man är ju rädd om sitt liv. men det här kommer inte att stoppa mig. Nu är det valåret och jag tänker ge järnet. Jag tänker fortsätta att driva invandrarfrågor och visa att Luleå är öppet för alla och att vi inte tolererar främlingsfientlighet och nazism, säger Nihad Zara och fortsätter:

– Så om de trodde att de kunde tysta mig på det sätter så har de misslyckats.

Men Nihad Zara erkänner har påverkats starkt av händelsen och det har redan blivit vissa skillnader i hans privata liv.

– Efter det som hänt låser jag alltid dörren när jag kommer hem och jag har gardinerna fördragna för fönstren, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazism i Norrbotten

Mer i ämnet