Nazister ökar aktiviteten i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Hotet mot Nihad Zara och hakkorsflaggan utanför stadshuset i Luleå är exempel en ökad nazistisk aktivitet i länet. Det menar Alexander Bengtsson från stiftelsen EXPO som idag besökte Luleå.

– Det här är en del av samtiden, inte bara i Luleå, vi ser det hända i flera delar av landet just nu. Det är här är det som sker när nazister känner vind i seglen, säger Alexander Bengtsson vice vd på stiftelsen EXPO.

Händelser som kan kopplas till högerextrema och nazistiska miljöer ökar kraftigt. I hela landet rör det sig om en ökning med 28 procent mellan 2012 och 2013, det visar EXPOs senaste undersökning.

Nazism i Norrbotten

Ökning

Norrbotten har länge varit ett av de län där aktiviteten varit relativt låg men i år ser den trenden ut att vända.

– Man kan absolut säga att det skett en ökning i Norrbotten i år. Tittar man på exempelvis Svenska Motståndsrörelsen så är de till antalet inte många, däremot lägger dem ner mycket tid och hela sin själ i vad de själva kallar för kampen, säger Alexander Bengtsson.

Motdemonstrationer

I Norrbotten är det främst Svenska Motståndsrörelsen som är aktiva och på sin hemsida lägger de upp en stor del av de aktiviteter som genomförs. Allt från att sätta upp klistermärken, dela ut flygblad till kampsportsträning. Aktiviteter som nu alltså ökar.

Samtidigt vill Alexander Bengtsson framhålla de motdemonstrationer som hållits.

– De motreaktioner från civilsamhällets sida i exempelvis Luleå brukar faktiskt leda till att en organisation av Svenska Motståndsrörelsens kaliber väljer att prioritera att vara någon annanstans, säger Alexander Bengtsson.

Nordnytt har sökt Svenska Motståndsrörelsen för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazism i Norrbotten

Mer i ämnet