Nihad Zara (M)

Moderat i Luleå hotades av nazister

Uppdaterad
Publicerad

Luleåmoderaterna har polisanmält nazistiska hot mot en av de förtroendevalda med invandrarbakgrund och statsminister Fredrik Reinfeldt fördömer i dag händelsen.

Under påskhelgen slog nazister till i Luleå och Piteå. Bland annat hissades en nazistisk flagga utanför stadshuset i Luleå och en banderoll med hakkors sattes upp på en viadukt över E4 norr om Piteå.

Men redan före det blev den unga moderate förtroendevalde Nihad Zara i Luleå hotad av nazister för att han stått upp för sin politiska uppfattning.

Nazism i Norrbotten

Nattligt besök

I samband med att den unge moderatpolitikern figurerade i media för en vecka sedan kom nazister på nattligt besök till hans lägenhet, de bankade på hans fönster och skrek ”Sieg heil!” och andra slagord.

– Det känns inte bra det som har hänt. Jag känner mig kränkt och det känns väldigt obehagligt att drabbas av det här, men jag vill inte i dagsläget ställa upp på en intervju framför en kamera, säger Nihad Zara som polisanmält händelsen.

– Det var en fruktansvärt otrevlig händelse för honom. Att bli uppsökt i hemmet mitt i natten och vakna till att några skriker nazistiska slagord, säger Anders Josefsson, moderat gruppledare i Luleå.

Hur reagerade han?

– Han är chockad och uppskrämd, naturligtvis. Det är fruktansvärt att det ska behöva vara så här, men det är tydligen provocerande i dag att man som kille med invandrarbakgrund kan komma fram i politiken.

Har ni gjort polisanmälan?

– Ja, naturligtvis. Nu är det upp till polisen att ta tag i det här, säger Anders Josefsson.

Fullkomligt förkastligt!

Statsministern och partiledaren Fredrik Reinfeldt (M) besökte i dag Luleå och han reagerar mycket starkt på att en ung luleåmoderat hotats av nazister.

– Det är fullkomligt förkastligt och dessutom drabbas en person som tar politisk ställning och står upp för demokratiska värderingar och ideal. 

Fredrik Reinfeldt menar att lagbrott aldrig kan accepteras och att hot mot politiker är en allvarlig form av brott.

– Nu är det viktigt att vi som väljare vänder ryggen mot den här typen av aggressiva personer och de politiska partier och personer som de stödjer. Vi kan aldrig köpa det där tänkandet om vi och de, vi som är här, de som är där, vi som är bra, de som är dåliga. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazism i Norrbotten

Mer i ämnet