Foto: Lars Pehrsson/TT

Villainbrotten växer i antal

Uppdaterad
Publicerad

Bara under söndagen har tolv villainbrott rapporterats i Norrbotten. Arvidsjaur är särskilt hårt drabbat.

Det började med rapporter om ett villainbrott i Gällivare på söndagen. Detta följdes av ytterligare två, ett i Gamlestad i Luleå, och ett i Arvidsjaur.

– Tillvägagångssätten är desamma, man har tagit sig in genom att krossa glaset i altandörrarna, sade Kjell Persson, jourhavande förundersökningsledare vid Norrbottenspolisen, apropå dessa.

Inbrottsvåg i Norrboten

Befarade fler fall

Men redan då anade Persson att det bara var början, och han fick rätt.

– Det är en spekulation från min sida, men det är inte otroligt att vi får fler anmälningar från Arvidsjaur under kvällen, sade han i eftermiddags.

Och under eftermiddagen och kvällen har anmälningarna mycket riktigt strömmat in.

Polisen kunde notera sex nya inbrott i Arvidsjaur under söndagskvällen, fem i området kring Klockarberget, och ett i centrala Arvidsjaur. Tillsammans med de villainbrott som upptäcktes i Lombolo under lördagen, innebär det att minst tolv villainbrott begåtts i Norrbotten bara under helgen.

Polisen utgår ifrån att en är en liga som slagit till.

– Den slutsatsen tycker jag att man kan dra, säger Kjell Persson.

Hur går ni vidare med ett så här stort antal inbrott?

– Nu flaggar vi för att det här sker, så att också polisen i Västerbotten är förberedd. Vi intesifierar bland annat fordonskontrollerna, säger Persson.

Inga iakttagelser

Polisen har än så länge inga vittnesuppgifter kopplade till inbrotten, men är mycket intresserade av iakttagelser.

– All information som kan kopplas till händelserna är intressanta. Iakttagelser och påträffade fordon är centrala för att kunna göra gripanden, säger Kjell Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inbrottsvåg i Norrboten

Mer i ämnet