73 villainbrott i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Villainbrotten i Norrbotten ökar – bara under helgens om gått har 14 villainbrott skett på olika platser runt om i länet.

Precis som vid de tidigare villainbrotten har tjuvarna tagit sig in via altandörren när villaägarna varit borta.

Helgens inbrott tillsammans med de tidigare innebär att 73 villainbrott skett sedan den 1 augusti och det utan att polisen gripit någon misstänkt för brotten.

Inbrottsvåg i Norrboten

– Vi gör så gott vi kan men Norrbotten är ett stort län och hade vi haft en spåkula att sia i var inbrotten skulle inträffa så skulle vi kraftsamla på de platserna, säger Patrik Ström kommissarie vid Polisen i Luleå.

Fem gripna i Västerbotten

Han säger också att tillvägagångssätt som tjuvarna har tyder på att de är professionella och kan sin sak.

– Vi kan se att de lämnar väldigt lite spår efter sig.

I helgen greps fem män i Västerbotten misstänkta för villainbrott men om de har något att göra med villainbrotten som skett i Norrbotten är oklart.

Väcker misstankar

– Så vitt vi kan se i nuläget är det ingen koppling till Norrbotten – men vi fortsätter att jobba på att försöka identifiera eventuellt gods och spår som överensstämmer.

Men att polisen i Norrbotten skulle vara sämre än de i Västerbotten som nu lyckats gripa möjliga tjuvar håller han inte med om.

– Det handlar om tillfälligheter där man ramlar på personer i bilar som uppträder på sådant sätt att det väcker misstankar och där har polisen i Västerbotten haft framgångar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inbrottsvåg i Norrboten

Mer i ämnet