Foto: TT

Många villainbrott på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningar om villainbrott i Norrbotten strömmar in till polisen. Bara under augusti och september skedde mellan 20 och 30 inbrott varje månad.

Närmare 80 anmälningar om villainbrott har inkommit till polisen i Norrbotten sedan april månad. Polisen misstänker att det handlar om ett organiserat nätverk som ligger bakom.

Resurskrävande utreda

Polisen Patrik Ström samordnar arbetet med de närmare 80 villainbrotten som skett i länet. Och högen med anmälningar bara växer. Så sent som igår skedde ytterligare ett villainbrott i länet. ”Entrédörren är inslagen och teknisk undersökning kommer att genomföras. Det är i nuläget okänt vad som tillgripits” skriver polisen på sin hemsida.

Inbrottsvåg i Norrboten

Bara de senaste månaderna, augusti-september, har det skett mellan 20-30 inbrott per månad.

– Det är mycket. Vi hade ju en liknande situation i våras men då handlade det om inbrott i Boden. Det som sker nu sker i hela länet och det är oerhört resurskrävande, säger Patrik Ström.

Vill inte berätta

Polisen arbetar dels med att höra eventuella vittnen och så snabbt som möjligt genomföra tekniska undersökningar. Men ett problem är att få de drabbade villaägarna att redovisa vad som stulits.

– Vi får nästan truga folk för att få veta vad som stulits. Så därför arbetar vi också med att så snabbt som möjligt med att få in en förteckning av vad som saknas, säger Patrik Ström.

Situationen med villainbrott är dock inte något unikt för Norrbotten, samma problem har grannlänen. Patrik Ström säger att de fyra nordligaste länens polisdistrikt därför samarbetar.

– Vi tror att det handlar om ett nätverk av människor som ligger bakom dessa inbrott, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inbrottsvåg i Norrboten

Mer i ämnet