Inget fotoförbud vid olycksplatser

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesverksamma journalister kan få komma innanför avspärrningarna vid en trafikolycka i Norrbotten enligt en ny överenskommelse – om räddningsarbetet eller en eventuell brottsutredning inte försvåras.

I samband med trafikolyckor är det många som fotograferar och filmar med kameror eller mobiltelefoner.

Utvecklingen har varit explosionsartad under de senaste åren och både räddningstjänsten och ambulanssjukvården har tidigare slagit larm om situationen.

Fotoförbud ses över

Inget fotoförbud

Bengt Nilsson, räddningschef i Boden och Jokkmokk, säger så här:

– Det kan bli ett större problem än vad det är i dag i och med det här med mobiltelefoner och vi ser lite överallt att folk fotograferar hej vilt.

I dag träffade SVT Nyheter Norrbottens och Sveriges radio Norrbottens ansvarige utgivare representanter för polisen och räddningstjänsten för att diskutera problemet och en sak är klar, det blir inget fotoförbud vid olycksplatser

Innanför avspärrningarna

I stället för fotoförbud är parterna överens om att räddningspersonalen ska sträva efter att yrkesverksamma journalister och fotografer ska kunna komma innanför avspärrningarna vid trafikolyckor – om inte räddningsarbetet eller en eventuell brottsutredning försvåras.

Men då krävs det att representanterna för media legitimerar sig.

– Framförallt måste vi diskutera med media hur vi gör en särskiljning mellan media och allmänheten, som inte följer pressetiska regler och utan närmare eftertanke publicerar sina bilder på sociala medier och andra forum på nätet, säger Bengt Nilsson.

Parterna var efter dagens möte också överens om att fortsätta dialogen för att hitta vägar att underlätta varandras arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotoförbud ses över

Mer i ämnet