Privatpersoner stör räddningsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Fotande och filmande privatpersoner är ett allt större problem för räddningstjänster. Och det har blivit allt vanligare att lägga ut bilder på olyckor i sociala medier.

– Om man publicerar bilder på svåra olyckor på internet kan man i värsta fall utsätta någon för oetiskt handlande som till exempel lämna ett dödsbud. Det säger Mikael Andersson, st f chef på Räddningstjänsten i Luleå.

Stefan Andersson är ambulanschef i Luleå och han säger att ambulanspersonalen nästan alltid blir störd av privatpersoner vid större olyckor.

Fotoförbud ses över

– Det är ju inte bra när folk filmar och lägger ut det på nätet. Många är extremt nyfikna, berättar han. Om man kommer först till olycksplatsen kan man ju givetvis stanna och hjälpa till och larma om man har den kunskapen men sedan när räddningspersonalen kommer ska man vika bort därifrån, säger Stefan Andersson från Ambulansen i Luleå.

– Först och främst tycker jag att det är fel fokus vid en olycka. Fokus vid en olycka ska vara att hjälpa den som drabbats av en olycka, säger Mikael Andersson fråne Räddningstjänsten.

Vad ska man som privatperson göra när man passerar en olycksplats?

– Man ska hjälpa människor som är eventuellt skadade. Inte hindra eller besvära eller utsätta räddningspersonal för fara, vilket man ju kan göra om man filmar samtidigt som man kör bil och kör in i en trafikolycka, säger Markus Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotoförbud ses över

Mer i ämnet