Den misstänkte mördaren försöker ta ut pengar från den avlidna kvinnans bankkort vid en bankomat i Umeå. Foto: Polisen

Inställt bröllop slutade i tragedi

Uppdaterad
Publicerad

Mannen hade fått avslag på sin asylansökan och fick veta att hans flickvän inte längre ville gifta sig med honom. Bråket resulterade i kvinnans död. Nu ska tingsrätten avgöra om det ska betraktas som mord eller inte.

Rättegången som hålls i Kiruna beräknas pågå i tre dagar och inleds under tisdag morgon. Mannen har erkänt att han misshandlade sin flickvän men förnekar mord, det vill säga att han skulle ha begått handlingen med uppsåt att döda.

Mannen och kvinnan hade varit ett par i knappt två års tid. Kvinnan hade fått uppehållstillstånd och hade jobb och lägenhet i Kiruna. I oktober 2015 fick mannen avslag på asylansökan, men hans chanser att få stanna skulle öka om paret gifte sig.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna

Inställt bröllop

Enligt vad mannen har uppgett i polisförhören skulle bröllopet äga rum i augusti, men i mitten av juni sade kvinnan att hon hade ångrat sig. Han har också berättat att förhållandet tidvis hade varit stormigt och kantats av många gräl. En kväll i slutet av juli i år uppstod ännu ett gräl om det inställda bröllopet som denna gång fick fatala följder.

Hängdes eller ströps med elsladd

Vad som hände den kvällen har den åtalade mannen och åklagaren olika uppfattningar om. Enligt åtalet ska mannen ha hängt eller strypt kvinnan med en elsladd och på så vis orsakat hennes död. Åklagare Anna Bergström yrkar på att han ska dömas för mord och att han ska utvisas ur landet.

Enligt mannens egen redogörelse ska han själv först ha blivit knuffad innan han slog kvinnan och därefter dunkade hennes huvud i golvet. Kvinnan ska då ha klagat på smärtor i hjärtat och därefter ha blivit medvetslös. Mannen hävdar att kvinnan led av epilepsi och att misshandeln kan ha utlöst ett anfall som orsakade ett hjärtstillestånd.

Iscensatte självmord

Mannen säger att han drabbades av panik och knöt en elsladd runt kvinnans hals, placerade henne på en stol i duschrummet och sparkade sedan undan stolen. På så vis ville han att det skulle se ut som ett självmord.

Därefter packade han en väska och satte sig på tåget söderut. Efter att ha tagit in på hotell i Frankfurt i Tyskland valde han efter några dagar att överlämna sig själv till polisen.

Åklagaren kommer under rättegången att kalla vittnen och åberopa sjukhusuppgifter som säger att kvinnan inte alls led av epilepsi och att det var elsladden som förorsakade kvinnans död.

Följ SVT Nyheter Norrbottens direktrapportering från rättegången här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna

Mer i ämnet