Foto: Henrik Montgomery/TT

Fem års fängelse för dråpförsök i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

En Kirunabo i 25-årsåldern döms till fem års fängelse för försök till dråp. Han förnekade själv att uppsåtet var att döda och medgav bara grov misshandel.

Rätten följde inte heller linjen från åklagaren som hade yrkat på att 25-åringen skulle dömas för försök till mord och åtta-tio års fängelse. Tingsrätten såg det inte bevisat att gärningen skulle ha varit planlagd i någon betydande utsträckning.

Händelsen inträffade den andra juni på en adress i ett bostadsområde i centrala Kiruna. Mannen hade enligt domen uppsökt en person som var i konflikt med hans flickvän.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna

Kniven stacks i magen så att skador på tunntarm, tjocktarm och tarmkex uppstått med smärta, läckage av tarminnehåll och blödning till bukhålan som följd. Skadorna var livshotande.

”Aldrig tanken att det skulle uppstå stora skador”

Enligt 25-åringens advokat Marko Tuhkanen var aldrig tanken att det skulle uppstå så stora skador eller att han var ute efter att döda.

–Det är en i sammanhanget liten kniv och det handlade bara om ett hugg. Att det blev livshotande skador var helt enkelt maximal otur, säger han.

Bland bevisningen fanns DNA-spår, journalanteckningar och SMS-konversationer mellan 25-åringen och hans flickvän. I åtalet ges också kniven en speciell betydelse eftersom mannen hade gjort sökningar på sin telefon på den speciella modellen.

Förutom fängelsestraffet ska 25-åringen betala 125 000 kronor i skadestånd till offret.

– Det var förvisso skönt att rätten inte gick på åklagarens linje, men han är besviken över domen. Han uppfattning är att det saknades alla former av uppsåt och han kommer att överklaga, säger advokaten Marko Tuhkanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna

Mer i ämnet