Den misstänkte mördaren försöker ta ut pengar från den avlidna kvinnans bankkort vid en bankomat i Umeå. Foto: Polisen

Mördade flickvän – får skärpt straff

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet för den man som dömdes till fängelse för mord på sin flickvän till 16 år.

Upprinnelsen till händelsen var att mannen hade fått avslag på sin asylansökan och fick veta att hans flickvän inte längre ville gifta sig med honom. Bråket som följde resulterade i kvinnans död – hon hittades i sin lägenhet den 26 juli i år, hängandes i duschen med en elkabel runt halsen.

Dömdes till 14 års fängelse

Gällivare tingsrätt dömde mannen för mord till fängelse i 14 år samt utvisning ur landet. Han dömdes för att ha ”dödat … genom att hänga och/eller strypa henne med en elkabel runt hennes hals och/eller på annat sätt vilket orsakade en snörfåra runt halsen”.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna

Överklagades av båda parter

Den 28-åriga mannen erkände endast misshandel av kvinnan och överklagade domen till hovrätten där han yrkade på sänkt fängelsestraff och att han inte skulle utvisas.

Även åklagare Anna Bergström överklagade tingsrättens dom och yrkade på ett skärpt straff – fängelse i 16 år.

Hovrätten går på åklagarens linje och anser att det sammantaget inte finns några ”omständigheter som ska beaktas i mildrande riktning vid straffmätningen. Straffet ska därför bestämmas till fängelse i 16 år.” Hovrättens fastställer även tingsrättens dom om utvisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna

Mer i ämnet