Mannen försöker ta ut pengar från den avlidna kvinnans bankkort vid en bankomat i Umeå. Foto: Polisen

Mördade flickvän efter inställt bröllop

Uppdaterad
Publicerad

Ett inställt bröllop slutade i tragedi – nu döms en 28-årig man i Kiruna för mord på sin 31-åriga flickvän till fängelse i 14 år och utvisning ur landet. Domen meddelades av Gällivare tingsrätt på torsdagen.

Gällivare tingsrätt dömer den 28-åriga mannen för mord – till fängelse i 14 år samt utvisning ur landet. Han döms för att ha ” dödat … genom att hänga och/eller strypa henne med en elkabel runt hennes hals och/eller på annat sätt vilket orsakade en snörfåra runt halsen”.

Mannen ska också betala skadestånd till kvinnans två barn på närmare 380 000 kronor.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna

Hittades död i duschen

Mannen hade fått avslag på sin asylansökan och fick veta att hans flickvän inte längre ville gifta sig med honom. Bråket som följde resulterade i kvinnans död – hon hittas i sin lägenhet i Kiruna den 26 juli i år, hängandes i duschen med en elkabel runt halsen.

Bild från polisens förundersökning Foto: Polisen

Ett par dagar senare kliver den 28-åriga mannen in på ett lokalt poliskontor i Frankfurt och överlämnar sig själv till polisen.

Iscensatte självmord

Under den tre dagar långa rättegången framförde kammaråklagare Anna Bergström och den 28-åriga mannen sina versioner av vad som hände den aktuella kvällen.

Mannen har erkänt att han misshandlat kvinnan som då ska ha tappat medvetandet. När han inte kände hennes puls drabbades han av panik och försökte få det att se ut som ett självmord genom att linda en elkabel runt hennes hals och hänga henne i duschen. Därefter lämnade han landet. Mannens advokat Bengt Gustafsson yrkade på att mannen bara skulle dömas för misshandel.

Den mordmisstänktes advokat Bengt Gustafsson Foto: SVT

Kammaråklagare Anna Bergström menade å sin sida att det är bevisat att kvinnan har dött genom strypning eller ofullständig hängning med den elkabel som kvinnan återfanns hängande i när hon hittades och att han därför skulle dömas till 16 års fängelse för mord.

Tingsrättens bedömning

Rättsläkarens utlåtande och obduktionsrapporten har vägt tungt för domen och ska motsäga mannens egen berättelse om att paret har bråkat, att kvinnan har svimmat och att hon redan har varit död eller att han hade skäl att tro att hon redan var död när han hängde upp henne i elkabeln. Han ville på så vis få det att se ut som ett självmord.

Tingsrätten anser att mannen heller inte har kunnat lämna någon tillförlitlig förklaring till varför han inte sökte hjälp och försökte rädda den person har säger sig älska och ville gifta sig med. Hans berättelse framstår därför som en efterhandskonstruktion.

Dessutom har mannen skickat ett SMS till en vän när han har flytt från Sverige med texten: ”Jag har kommit hit för att jag mördade någon”.

Som motiv anges att kvinnan inte längre ville gifta sig med mannen, vilket hade ökat hans chanser att få stanna i Sverige. Mannen har tidigare hotat och utövat våld mot kvinnan.

Det är enligt tingsrätten inte troligt att han har planerat gärningen och att den har haft ett hastigt förlopp. Brottet har dock begåtts mot en svagare person i dennes hem och mannen har försökt dölja brottet genom att försöka få det att se ut som självmord.

Normalgraden för mord

Åklagaren Anna Bergström hade yrkat på ett fängelsestraff på 16 år, men tingsrätten ansåg inte att de sammantagna omständigheterna motiverade ett längre straff än normalgraden för mord.

– Jag tycker det är en välformulerad och bra dom. Den visar, precis som jag fört fram, att kvinnan dött för att hon blivit strypt eller hängd så det han säger stämmer helt enkelt inte, säger Anna Bergström.

Mannen advokat Bengt Gustafsson säger att han först vill läsa igenom domen ordentligt innan han ger några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna

Mer i ämnet