Bild från polisens förundersökning Foto: Polisen

Bråk slutade med hängning

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången mot en 28-årig man som står åtalad för mord på sin flickvän. Åklagaren menar att kvinnan dött av hängning eller strypning – mannen själv erkänner misshandel men förnekar mord.

– Jag har åtalat honom för mord och även yrkat att han ska utvisas på grund av brott. Hon har dött av hängning eller strypning, våld mot halsen helt enkelt, säger Anna Bergström kammaråklagare.

Hittades i duschutrymme

Det var den 26 juli som polisen fick ett samtal om att en allvarligt skadad kvinna påträffats i en lägenhet i Kiruna. När polispatrull anlände till lägenheten hittade de en 31-årig kvinna död, hängandes inne i ett duschutrymme med en elkabel runt halsen.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna
Bilder från polisens förundersökning Foto: Polisen

Dagen efter, den 27 juli, uppsöker en 28-årig man en lokal polisstation i Frankfurt, Tyskland och uppger att det är han som dödat kvinnan. Mannen häktas, misstänkt för mord, och lämnas över till Sverige.

Inställt bröllop

Den 28-åriga mannen och den 31-åriga kvinnan ska ha varit ett par i knappt två år. Kvinnan hade fått uppehållstillstånd, jobb och lägenhet i Kiruna. I oktober 2015 fick mannen avslag på sin asylansökan. Enligt mannen hade paret bestämt sig för att gifta sig i augusti men i mitten av juni sa kvinnan att hon ångrat sig. Parets relation ska även ha kantats av bråk.

”Förstod att hon var död”

Under rättegångens första dag pressades mannen av åklagare Anna Bergström om vad som hände den aktuella dagen. Mannen redogjorde för att de bråkat:

”När hon sa att hon inte hade någon framtid med mig blev jag chockad. Är det därför du brutit giftermålet, frågade jag”.

Mannen redogjorde sedan för hur han slagit kvinnan till golvet.

”Hon ramlade baklänges. Jag sätter mig grensle över henne och tar tag i kläderna och händerna samtidigt. Jag knockade henne mot golvet och frågade vad jag har gjort mot dig. Sedan släppte jag henne och steg upp.”

Enligt mannen ska kvinnan tappat medvetandet och han häller vatten över henne.

”Jag kände på andningen genom att trycka fingret på hennes hals och handled. Hon hade ingen puls och jag blev chockad.”

”Då förstod jag att hon var död.”

Åklagare Anna Bergström undrar varför han inte ringde efter hjälp.

”När hon dog blev jag chockad. Jag tänkte bara på att rädda mig själv och fly.”

Advokat: ”Trodde hon var död

Enligt mannens egna uppgifter släpade han därefter kvinnan till duschen, knöt en elkabel runt hennes hals och försökte få det att se ut som att hon tagit livet av sig.

Den mordmisstänktes advokat Bengt Gustafsson Foto: SVT

Mannens advokat Bengt Gustafsson menar att mannen får en chock när han förstår vad han gjort. Han hänger upp henne i duschen, då han tror att hon är död. Eftersom han tror att hon är död kan inte uppsåtet vara mord enligt advokaten.

Rättegången beräknas ta tre dagar och fortsätter i morgon onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna

Mer i ämnet