Den misstänkte mördaren försöker ta ut pengar från den avlidna kvinnans bankkort vid en bankomat i Umeå. Foto: Polisen

Hängde sin flickvän – straffet står fast

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige man som dömdes till fängelse för mordet på sin flickvän får inte prövningstillstånd av Högsta domstolen.

Upprinnelsen till händelsen var att mannen hade fått avslag på sin asylansökan och fick veta att hans flickvän inte längre ville gifta sig med honom.

Bråket som följde resulterade i kvinnans död – hon hittades i sin lägenhet i Kiruna den 26 juli förra året, hängandes i duschen med en elkabel runt halsen.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna

Dömdes för mord

Mannen dömdes först av tingsrätten till fängelse i 14 år för mord, men 28-årigen erkände endast misshandel av kvinnan och överklagade domen till hovrätten.

I hovrätten fick han ett skärpt straff och dömdes till 16 års fängelse för mord – och även den domen överklagades:

”Han saknade uppsåt att döda kvinnan och det är inte bevisat att kvinnan avled som en följd av själva hängningen”, skrev 28-åringens advokat i överklagandet.

Inget lindrigare straff

Nu har högsta domstolen meddelat att de inte kommer att ta upp mordfallet, de finner inga skäl att ta upp målet på nytt och därmed står den tidigare domen fast.

Mannen ska även betala skadestånd till kvinnans anhöriga på 486.000 kronor och efter avtjänat fängelsestraff ska han utvisas från Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna

Mer i ämnet