Åklagaren yrkar på fängelse i 16 år

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på ett långt fängelsestraff för den 28-åriga man som misstänks för mord på sin flickvän i Kiruna. Normallängden, 14 års fängelse, räcker inte menar åklagaren. Samtidigt omhäktades mannen av Gällivare tingsrätt.

Åklagare Anna Bergström vill att den åtalade ska dömas till 16 års fängelse samt utvisning med ett icke tidsbestämt återresandeförbud.

– Det har varit fråga om en oprovocerad handling och mannen har inte lidit av någon allvarlig psykisk störning. Jag ser inga förmildrande omständigheter, snarare tvärtom, säger kammaråklagare Anna Bergström vid slutpläderingen.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna

Samtidigt fattade Gällivare tingsrätt beslut om att mannen ska fortsätta att hållas häktad vilket enligt åklagaren tyder på att mannen kommer att fällas för mord eller dråp.

Ströps med elkabel

Hon anser att det är bevisat att kvinnan har dött genom strypning eller ofullständig hängning med den elkabel som kvinnan återfanns hängande i när polisen kom på plats. Däremot anser att hon att mycket tyder på att mannen ska ha strypt henne i sovrummet och därefter släpat henne till duschrummet där han ska ha hängt upp kroppen.

– Såväl den rättsmedicinska rapporten och den tekniska undersökningen visar på det händelseförloppet, säger Anna Bergström.

En del i bevisningen handlar om blod från kvinnan som påträffats på en elfördelardosa som elkabeln satt i. Liknande blodfläckar fanns också på mattan i sovrummet.

”Saknade uppsåt”

Den åtalade mannens advokat Bengt Gustafsson anser att det inte alls att åklagaren har lyckats bevisa uppsåt. Han anser att det finns mycket som styrker mannens egen berättelse att kvinnan ska ha svimmat i samband med handgemänget.

Mannen har uppgett att han varken kände puls eller andning på kvinnan. Hon ska alltså ha varit död, eller också fanns det skäl för mannen att tro att hon var död. Därefter ska han ha hängt upp henne i elkabeln för att det skulle se ut som ett självmord.

– Kan man med uppsåt döda en person som man tror är död. Det är en intressant frågeställning. Jag har aldrig stött på något liknande under mina 40 år som jag har praktiserat juridik, säger Bengt Gustafsson.

”Bör dömas för misshandel”

Han yrkar på att mannen bara ska dömas för misshandel och att straffet för detta får anses vara avtjänad under den tid han har suttit i förvar. Bengt Gustafsson anser vidare att man även borde beakta den tid han har suttit i förvar i Tyskland.

– Andrahandsyrkandet, om åklagaren lyckas styrka att han har berövat henne livet, då bör det bedömas som något mindre grovt och stanna vid dråp. Det bör påverka påföljden. och man måste också betänka omständigheterna för händelsen, säger Bengt Gustafsson.

Slutligen bestrider han yrkandet på utvisning.

– Han är ju redan utvisad av Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd för mord på flickvän i Kiruna

Mer i ämnet