Lagen om valfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om valfrihet eller LOV som den kallas infördes 2009. Lagen  innebär att den som har ett vårdbehov har rätt att själv välja privat eller kommunal vårdgivare.

LOV är inte tvingande för kommunerna och i Norrbotten har bara två kommuner infört LOV inom hemtjänsten. Det är Boden och Haparanda.

Samtidigt visar en undersökning som Statskontoret gjort, på uppdrag av regeringen, att kostnaderna ökat något i de kommuner som infört LOV.

Besparingar i Boden

Enligt undersökningen, som presenterades i våras, kan det bero på att LOV ger ökade administrationskostnader för kommunerna.

Undersökningen visar också att brukare är mer nöjda med hemtjänsten i de kommuner som infört LOV än i övriga kommuner.

Regeringen med barn- och äldreminister Maria Larsson i spetsen har haft önskemål om att alla kommuner ska ha infört LOV till 2014. I annat fall kan man tänka sig en tvingande lagstiftning.

Men i undersökningen som Statskontoret gjort skriver generaldirektör Yvonne Gustafsson att det kommer att ta några år innan man kan se tydliga effekter av LOV och att det därför finns skäl att avvakta utvecklingen och erfarenheterna av att tillämpa LOV innan en ytterligare reglering sker.

Även om LOV införs i en kommun och privata företag utför hemtjänst så är kommunen fortfarande ytterst ansvarig. Det innebär att det är kommunens ansvar att följa upp alla utförare och garantera kvalitetsnivån på insatserna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besparingar i Boden

Mer i ämnet