Nytt sparförslag i Boden

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades ett tjänstemannaförslag  i Boden som går ut på att komma tillrätta med underskottet i  kommunens budget. Förslaget innebär bland annat att öppen förskola och LOV kan komma att försvinna.

Inom socialnämnden förslås bland annat att valfrihetssystemet enlig LOV, det vill säga lagen om valfrihet, inom hemtjänsten avvecklas. Det efter att analysen som kommunen gjort i samarbete med extern konsult visat att införandet av LOV har varit kostnadsdrivande.

För utbildningsnämnden handlar förslaget bland annat om att avveckla öppen förskola och annan pedagogisk omsorg (dagbarnvårdare).

Besparingar i Boden

Man vill också ha en övergång till 17 platser per avdelning inom förskolan där arbetssökandes barn räknas som heltid.

I förslaget ligger även en avveckling av el/energiprogrammet samt en anpassning av lärartätheten på gymnasieskolan till 8, 9 lärare per 100 elever.

Underskottet för 2012 handlar enligt prognosen om 46 miljoner kronor.

Eftersom underskotten främst finns inom socialnämnden och utbildningsnämnden är det också där det stora besparingarna ska göras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besparingar i Boden

Mer i ämnet