Ovisshet om valfrihet i vården

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls en manifestation i Boden för att värna om valfrihet inom hemtjänsten.

Manifestationen handlade om lagen om valfrihet, LOV, och idag var det hemtjänsten som var den stora frågan.

Bodens kommun har ett underskott på cirka 30 miljoner kronor inom hemtjänsten och för att få ner den kostnaden tycker kommunen att man borde omförhandla avtalen gällande lagen om valfrihet. Risken är då stor att valfriheten försvinner helt.

Besparingar i Boden

-När man har stora kostnadsökningar så tittar man över avtalen och ska vi fortsätta med att ha den här kostnadsökningen måste vi höja skatten och några såna överenskommelser finns det inte, säger Bodens kommunalråd, Torbjörn Lidberg (S).

Lagen om valfrihet infördes i kommunen år 2011 och Boden är en av två kommuner i Norrbotten som använder sig av modellen som gör det möjligt för människor att välja privat eller kommunal hemtjänst som betalas av kommunen.

Många i Boden vill ha kvar den valfriheten.

-Man vill ju inte bli tvångsstyrd, då börjar det mest likna Ryssland, säger Christin Lind.

Skulle det visa sig att det blir en avveckling skulle det kunna innebära att över 200 kunder åter blir visade till kommunal hemtjänst, närmare hundra arbeten kan vara i riskzonen och sex företag tvingas lägga ner eller kraftigt reducera sin verksamhet.

Idag beslutade också moderaternas gruppledare Johan Johansson att hoppa av sin post i Boden eftersom han vill fortsätta driva frågan om LOV på riksdagsnivå då han tror den kommer avgöra valet 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besparingar i Boden

Mer i ämnet