Landshövdingen i Norrbottens län, Sven-Erik Österberg. Foto: SVT

Landshövdingen kritisk till storregion

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsstyrelsen sa i går ja till regeringsförslaget om att Norrbotten ska bilda region 2017. I förlängningen handlar det om en storregion där Norrbottens län och landsting kan upphöra.

En statlig kommitté arbetar med förslaget om en ny regional indelning av Sverige där inriktningen är att minska Sveriges 21 län rejält. I Norrbotten går åsikterna isär bland två makthavare om hurvida en storregion är bra eller inte för länet.

– Vi har ju fyra landsting som har ungefär lika stort problem och några har värre. Underskott som man kämpar med. Då blir den här storregionen tror att den löser problemet. Men man får ju inga mer pengar, utan det är samma pengar i potten, säger Sven-Erik Österberg, landshövding.

Storregion

– Ska vi vara starka från norra Sverige måste vi ena oss. Vi förlorar på att vara såhär splittrad. Det går förbi oss investeringar, staten lyssnar inte på oss på samma sätt som de skulle göra om vi vore en röst, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S).

Förlorar statliga jobb

En eventuell sammanslagning är tänkt att ske redan 2019. Ett deltänkande kan komma redan före sommaren. Frågan är vad residensstaden och regionparlamentet ska ligga om regionerna slås samman.

– För de län som förlorar sin residensstad innebär det ju att statliga jobb kommer att försvinna. Ger man upp Norrbotten som residensstad får det konsekvenser på statliga jobb, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbotten.

– Luleå är ju en väldigt given ort när vi ska ha en central roll i en ny region i norra Sverige, säger Niklas Nordström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet