Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jättehårt åtgångna” – hör Malin Fröjmark, Akademikernas SSR, om förhandlingen där två LVU-handläggare köps ut av Gällivare kommun. Foto: Filip Hannu/SVT

LVU-härvan i Gällivare – köper ut ”sparkade” handläggare

Publicerad

Efter en lång strid om att sparka två LVU-handläggare i Gällivare backar nu kommunen och köper ut dem istället. Duon får sex månadslöner vardera plus ersättning för avstängningen.

Allt började i oktober i fjol när efter ett visselblåsarlarm om felaktigheter i LVU-ärenden. Gällivare kommun tog in konsulten Anna-Riika Törrönen för att granska flera ärenden och två handläggare stängdes av.

SVT Norrbotten har tidigare avslöjat hur tre M-politiker styrde ett beslut om att flytta hem två barn till sin våldsdömda mamma. Hela vägen från påverkan till beslut.

LVU-härvan i Gällivare

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserade sedan kommunen för hanteringen av det fallet.

Handläggarna, som efter avstängningen fick besked om avsked, kritiserades inte. Ingen av dem ville återförena barnen med sin mamma.

Så mycket får handläggarna

Sedan kommunens beslut att sparka de anställda har det pågått långa förhandlingar mellan kommunen och facket.

Kommunen listade flera punkter om grunden för avsked, men den listan ändrats flera gånger. Enligt uppgifter till SVT har facket å sin sida menat att det funnits felaktigheter och brister i Törrönens utredning.

Nu backar Gällivare kommun från beslutet att avskeda handläggarna. De köper i stället ut de två anställda för sex månadslöner vardera samt 17 000 i ersättning för att de stängdes av.

SVT Norrbotten har försökt nå personalchef Anna Johansson Miettinen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en sammanfattning av LVU-härvan i Gällivare. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-härvan i Gällivare

Mer i ämnet