Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag får väldigt svårt att svara på den frågan” – se mer om LVU-fallet och hör vad Gällivare kommuns socialchef Anette Åhl säger om kritiken från Ivo. Foto: Filip Hannu/SVT

Dagen efter Ivos kritik i LVU-härvan: Gällivarechefen ger inga svar

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare kommun återförde två LVU-placerade syskon till deras våldsdömda mamma – mot deras egen vilja. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) sågar agerandet men när SVT ber socialchefen bemöta kritiken ger hon inga svar.

SVT Nyheter Norrbotten har i en rad publiceringar granskat det som kommit att kallas LVU-härvan i Gällivare.

Det handlar om moderatpolitiker som tagit ställning mot socialtjänsten och för en våldsdömd mamma, om en tingsrätt som dömde henne för ringa misshandel – men där socialtjänst och politiker gjorde helt andra bedömningar – och om politiker som vek sig för påtryckningar.

Men framför allt handlar det om två omhändertagna barn som återfördes till sina föräldrar trots att de inte ville.

Strider mot barnkonventionen

Efter flera klagomål från bland annat barnrättsorganisationer har Ivo granskat fallet med de två barnen och utredningen visar att Gällivare kommuns agerande strider både mot socialtjänstlagen och mot barnkonventionen.

Ivo skriver också att myndigheten fått in ”uppgifter om jäv vid nämndens hantering av barnens ärenden”. De uppgifterna förutsätter Ivo att kommunen hanterar.

Vet inte om barn brukar få ombud

När socialchefen i Gällivare, Anette Åhl, bemöter Ivokritiken har hon få svar. Hon säger att man ser allvarligt på den men har sämre koll på hur man faktiskt jobbar – trots att hon är närmaste chef.

Brukar ni ge barnen ombud?

– Jag får väldigt svårt att svara på den frågan just nu, säger hon.

I klippet hör du Ivo:s kritik och socialchefen Anette Åhl bemöta den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.