Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en sammanfattning av LVU-härvan i Gällivare. Foto: SVT

LVU-handläggare i Gällivare sparkas: ”Redo för domstol”

Publicerad

De två LVU-handläggarna i Gällivare som tidigare blivit varslade om avsked har nu fått sparken. Den redan långdragna förhandlingen kan nu sluta i domstol.

– Jag kommer inte ge mig i den här processen, säger en av de avskedade handläggarna till SVT.

Det var redan i slutet av november som Gällivare kommun meddelade att de avskedar två handläggare. Men processen dragit ut på tiden.

Kommunen menar att handläggarna inte gjort överväganden gällande läkarutlåtanden, barns vård samt brustit kraftigt i dokumentation.

LVU-härvan i Gällivare

Tidigare kommundirektören och säkerhetschefen har även polisanmält handläggarna för dataintrång.

”Direkta felaktigheter i utredningen”

Facket menar å sin sida att anklagelserna bygger på felaktigheter och att kommunen inte tar ansvar för redan kända brister.

– Arbetsgivaren har inte kunnat ge underlag som gör att man har skäl för avsked, det håller inte. Man har förstorat upp saker och det finns ett antal sakfel, säger Malin Fröjmark från Akademikerförbundet SSR.

Hela processen med avskeden startade efter en extern granskning där konsulten kom fram till de allvarliga bristerna inom socialtjänsten.

Facket menar att den utredningen inte heller håller.

– Utredningen är inte direkt kopplad till avskedet men det finns direkta felaktigheter i utredningen som man hänvisar till när våra medlemmar avskedas, säger Malin Fröjmark.

Handläggare tänker inte ge sig

Nästa vecka kommer facket lokalt och Gällivare kommun att förhandla, efter det kan förhandlingar starta centralt mellan SKR och facket.

Är parterna fortsatt inte överens kan ärendet hamna i rätten.

– Jag är mest besviken på att det är den här vägen man väljer att gå. Jag kommer inte ge mig om jag så måste driva det i domstol.

Handläggaren menar att anklagelser mot hen egentligen är saker som ligger på socialchefen och andra personer inom kommunen.

– Jag kan inte vara ansvarig för alla nivåer.

SVT Norrbotten har försökt nå tillförordnade kommundirektören Lennart Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-härvan i Gällivare

Mer i ämnet