Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gällivare kommun kritiseras för omfattande brister inom socialförvaltningen. Hör kommundirektören Monica Flodström kommentera utredningen. Foto: Gorm Kallestad/TT

LVU-utredningen i Gällivare: ”Bristerna är allvarliga”

Uppdaterad
Publicerad

Det har förekommit omfattande brister i handläggningen av individärenden inom socialförvaltningen i Gällivare kommun. Det visar en utredning som presenterades under onsdagen.

Rättssäkerheten har åsidosatts och handläggningen har inte fullt ut skett enligt gällande lagstiftning, konstaterar utredningen, bland annat.

– Det är ett flertal allvarliga missförhållanden och min rekommendation är att en översyn genomförs gällande samtliga rutiner, beslutsmallar och beslutsformuleringar, liksom en översyn av arbetsprocesser och kvalitetsledningssystem, säger utredaren Anna-Riikka Törrönen i ett pressmeddelande.

LVU-härvan i Gällivare

SVT har försökt begära ut utredningen men kommunen hänvisar till att slutrapporten inte är klar förrän om några veckor.

”Allvarliga brister”

Utredarens uppdrag har inte omfattat huruvida fattade beslut varit korrekta eller inte.

I granskningen konstateras att det i samtliga sex ärenden har förekommit allvarliga brister i handläggningen. Kommunicering av beslutsunderlag och beslut har inte skett enligt gällande lagstiftning, journalföringen har varit bristfällig och utredningarna likaså.

Handläggningen har inte heller varit objektiv och saklig, åtgärder som vidtagits har saknat lagstöd och rättssäkerheten för den enskilde har satts ur spel.

– Vi ser mycket allvarligt på de brister som utredaren pekar på och det kan bli fråga om polis- och JO-anmälningar, säger kommundirektör Monica Flodström.

”Grund för avsked”

Arbetsrättsjuristen Eric Hietala som tagit del av granskningen konstaterar att handläggarna i ett flertal fall grovt har åsidosatt sina åligganden.

– Enligt min bedömning utgör detta tjänstefel och laga grund för avsked, säger han i ett pressmeddelande.

Utredningen har gjorts av samma konsult som fått hård kritik i Älvsbyn.

I klippet kommenterar kommundirektören Monica Flodström utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-härvan i Gällivare

Mer i ämnet