Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommundirektören om att de använt samma utredare som ifrågasätts i Älvsbyn. Foto: SVT

Socialhandläggare i Gällivare får sparken – efter kommunens granskning

Uppdaterad
Publicerad

Två socialhandläggare som varit avstängda avskedas nu av Gällivare kommun, enligt uppgifter till SVT Norrbotten. Det efter en granskning av formalia.

SVT Norrbotten har tidigare rapporterat att kommunen under hösten stängt av alla handläggare och tillsatt en extern utredning, efter larm från visselblåsare.

Nu har kommunen beslutat att avskeda två av de avstängda handläggarna, som P4 Norrbotten rapportera om först. Detta bekräftas även av källor till SVT Norrbotten.

Granskat formalia

I veckan har kommundirektör och personalchef fått en muntlig avstämning av utredarna Anna-Riikka Törrönen och Eric Hietala.

Under onsdagskvällen sa kommundirektören Monica Flodström att de ännu inte fattat beslut om hur de ska gå vidare med uppgifterna – men sen kom uppgifter om att två personer avskedas.

Älvsbyns granskning

Båda granskarna har varit inne och granskat fallet i Älvsbyn där Törrönen var konsulten som gjorde granskningen som låg till grund för att föra tillbaka barnen till sina föräldrar.

Hietala gjorde den arbetsrättsliga utredningen som föreslog polisanmälan av flera personer inom kommunen. I Älvsbyn valde man att inte gå vidare med något av Hietalas förslag.

Hör kommundirektören om att de använt samma granskare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.