Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommundirektören om hur den externa LVU-utredningen påverkar verksamheten. Foto: Gorm Kallestad/TT

Efter LVU-larmet i Gällivare: Alla handläggare avstängda

Uppdaterad
Publicerad

Alla LVU-handläggare på socialtjänsten i Gällivare har stängts av efter larm till visselblåsarkanalen. En extern utredning pågår just nu och inte ens de närmaste cheferna vet vad larmet handlar om.

Enligt uppgifter till SVT Norrbotten är alla fast anställda handläggare sedan en tid avstängda – och ingen på socialtjänsten vet vad larmet handlar om.

– Det är personalavdelningen som har gjort en bedömning och utifrån det man har lyckats fastställa har man vidtagit arbetsrättsliga åtgärder, säger kommundirektör Monika Flodström.

LVU-härvan i Gällivare

Tystnad från chefen

Socialchefen vill inte ställa upp på någon intervju och menar att det är kommundirektören som sköter ärendet.

– Vi har en extern oberoende konsult som är inne och tittar på de här indikationerna som vi fått via visselblåsarärendet, säger Flodström.

Utreda om fel begåtts

Utredningen som pågår ska enligt kommundirektören handla om det begåtts formella fel. Inom kort väntas ett första utlåtande komma från granskaren.

– Jag skulle tro att man är klar med det första ärendet inom två veckor, säger Flodström.

Samma konsult i Älvsbyn

Den externa konsulten som utreder ärendet har tidigare granskat LVU-fallen i Älvsbyn där tre barn omhändertagits och sedan lämnats tillbaka till sina föräldrar.

I klippet kommenterar kommundirektören hur utredningen påverkar verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-härvan i Gällivare

Mer i ämnet