– Det är en stor lättnad att veta vad som är orsaken. Även för restaurangen som nu kan säga: ”Det var i alla fall inte vårat fel”, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
Sallad i en påse
Det var den 17 augusti som ett fyrtiotal pedagoger insjuknade magsjuka och feberfrossa efter en inspirationsdag. Först trodde man att orsaken var kycklingen som serverats på restaurangen men boven i dramat är alltså en romansallad.
– Allt tyder på det. Nästan alla som blev sjuka hade ätit av romansalladen som blivit sköljd med vatten som innehållit parasiten cryptosporidium. Det var färdigsköljd sallad i en påse, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
Förorenat vatten
Leverans- och produktionsledet ska spåras för att hitta smittokällan för att undvika fler fall.
-Det kan bli svårt att bevisa så här långt efteråt, men och andra sidan så vet ju alla led från restaurangen och vidare varifrån man köper in sina produkter. Smittan kan ha kommit i samband med sköljning av salladen eller bevattning med förorenat vatten. Det kan ha varit en enskild jordbrukare med förorenad brunn, säger Anders Nystedt.