Norska naturbevakare på jakt efter järvskyttar

Uppdaterad
Publicerad

Vare sig rovdjur eller tjuvjägare bryr sig om var landsgränserna går. Nu vill norska och svenska naturbevakare se ett ökat samarbete i kampen mot den illegala jakten på rovdjur.

På den norska sidan av gränsen har man nyligen haft incidenter med bland annat spår av aktiviteter kring en järvlya och en viltkamera nära järvlyan som har blivit stulen.

Vi följde med norska naturbevakare på deras spaning från luften för att söka efter spår.

Illegal rovdjursjakt

– I det område som vi är i nu har vi en del historik av miljökriminalitet. Vi har fått tips om järvjakt på skoter och också registrerat det själva, säger Tore Veisetauen vid norska Statens naturoppsyn.

På de sista bilderna från viltkameran syns konturerna av en okänd person. Kanske är det samma person som har rört sig kring järvlyan.

Ovanligt grym jakt

De norska naturbevakarna har också haft fall av ovanligt grym rovdjursjakt.

– För fem år sedan så hittades en fälla med kungsörn i det här området, säger Tore Veisetaune, Statens naturoppsyn i Norge.

Helikopterfärden bär av mot klipporna där kungsörnar brukar häcka och försäkra sig om det inte finns fällor där även i år. För en ovan passagerare kommer klippväggarna kusligt nära helikopterns rotorblad, men piloten vet naturligtvis vad han gör. Vi landar lyckligt med den av svenska Länsstyrelsen inhyrda helikoptern.

Behövs samarbete

Men budskapet från båda ländernas naturbevakare är att det behövs mer samarbetet över gränserna. Varken rovdjur eller tjuvjägare bryr sig om landsgränser.

– Då åker över gränserna och det är en väldigt lång gräns vi har så bör absolut ha ett väldigt gott samarbete med de svenska naturbevakarna, säger Stein Ove Johannesen, också han vid norska statens naturoppsyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet