Nya besparingar på skolorna i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Pajala kommuns strukturplan skulle kommunen spara pengar på att stänga årskurs 6-9 i Tärendö och Junosuando och barnen skulle bussas till Centralskolan i Pajala. Men den förväntade besparingen uteblev då eleverna istället valde friskolan i Kangos och nu väntar nya sparkrav.

Trots att det har blivit färre elever i skolorna i Junosuando och Tärendö, precis som tanken var med kommunens skolstrukturplan, så blev inte besparingen 2,5 miljoner kronor som politikerna hade räknat med.

Orsaken är att de flesta elever som var tvungna att välja en annan skola när kommunen stängde skolorna för årskurserna 6 – 9 i Tärendö och Junosuando valde friskolan i Kangos istället för Pajala centralskola.

Efter gruvkrisen – Pajala måste spara

Nytt beslut ska tas

– Det är bara att erkänna att det inte blev den stora besparingen men det blir en besparing trots allt. Efter årsskiftet när alla utbetalningar till skolan i Kangos är klar vet vi exakt hur mycket vi har sparat. Då ser vi också om vi behöver vidta fler åtgärder säger Evgeny Krakov (S) ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden i Pajala kommun.

Sparkravet på Kultur- och utbildningsnämnden ligger kvar och under våren 2017 ska ett nytt beslut om besparingar tas.

– Vi har många verksamheter, vi har skolan, vi har skolskjutsar, vi har förskoleverksamhet sen finns också kultur, fritid och bibliotek. Det är en svår avvägning vad man ska välja, det blir negativa effekter oavsett vad man väljer säger Evgeny Krakov.

Under lupp

Tidigare har stängning eller neddragning av kulturskolan, badhusen och idrottsanläggningar i kommunen varit under lupp.

– Det är många faktorer som påverkar vår budget och det vi vet är att hela kommunen måste spara 45 miljoner kronor till år 2020. Det kommer att drabba alla områden även Kultur- och utbildningsnämnden säger Evgeny Krakov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter gruvkrisen – Pajala måste spara

Mer i ämnet