Polisens avspärrning endast ett tiotal meter

Publicerad

Polisens avspärrning kring den misstänkta bomben var endast ett tiotal meter. Men från luleåpolisens sida ser man inga problem med det korta avståndet.

– Initialt misstänkte man att det kunde finnas farliga föremål i bilen men ingenting har anträffats som kan anses som farligt, säger Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen i Norrbotten.

Det var vid 18-tiden i söndags som polisen fick ett larm om en blodig man på riksväg 97 i Sunderbyn utanför Luleå. Mannen, som är i 25-årsåldern och bosatt i Boden, försökte att ta sig till sjukhus på egen hand med bil, men blev stående i en rondell i närheten av sjukhuset. 

Bombdrama i Luleå

Eftersom mannen berättat att han kastat ut ett föremål ur bilen spärrades riksväg 97 mellan Sunderbyn och Boden av medan polisen letade efter föremålet.  

Den avspärrning som polisen gjorde var dock endast ett tiotal meter. 

Det finns ingen bombgrupp i norra Norrland så uppgiften att spärra av lämnas initialt till den regionala polisen som inte har samma kunskaper. 

– När något som man misstänker kan vara en bomb anträffar ska den regionala polisen tillkalla nationella bombskyddet som har bombtekniker med särskild utbildning för att hantera farliga föremål som är explosiva. Nu tar det ju ett tag för oss att komma till norra Norrland så under den tiden får den lokala polisen i regionen hantera det, säger Bertil Olofsson, chef nationella bombskyddet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdrama i Luleå

Mer i ämnet