Victor Wennskog, Boden, räddade sin jaktkamrat på fjället. Foto: SVT

Räddade sin kamrat på fjället

Uppdaterad
Publicerad

26-årige Victor Wennskog åkte tre mil i mörker och snöfall  på kalfjället för att rädda sin vådaskjutne jaktkamrat.

– Det var en stor press på Victor. Han kände att det hängde på honom om kompisen skulle överleva, säger hans fru Jennifier Wennskog i Boden.

Under lördagseftermiddagens slutade ripjakten i Ritsemfjällen dramatiskt när jaktkompisen  sköt sig i vaden med ett olyckligt vådaskott. Det hände i den oländiga terrängen på kalfjället, nära tre mil norr om deras utgångspunkt i Ritsem, där deras husvagn stod.

Vådaskjutning i fjällen

Skottet gick av

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Victor Wennskog men han befinner sig åter på kalfjället  under söndagen för att hämta vapnen som blev kvar efter olyckan. Men så här säger han till Norrbottens-Kuriren:

– Vi hade tagit oss upp i en brant genom att sticka skidorna i snön och dra oss upp. Vi är lite av adrenalinsökare bägge. Men väl uppe så var det bara vitt och inga ripor. Vi beslöt att ta oss ned. Kompisen sätter in sitt vapen i hölstret till ryggsäcken och då plötsligt går ett skott av.

Kamraten faller ihop inför ögonen på Victor som skriker: ”Sköt du dig! Och kamraten verifierar svimfärdig att det värsta hänt. Han har fått ett skott i ena vaden och har fruktansvärda smärtor.

Lyfte in honom

– Det började snurra för mig, vi var ju på sämsta tänkbara ställe. Men en vansinnig tur var att vi hade en renvaktarstuga bara 200 meter bort. Jag sa åt kompisen att han  inte fick svimma utan dra av sig livremmen och dra åt om benet för att stoppa blodflödet. Sen lyckades han skida själv mot stugan, säger Victor Wennskog till Norrbottens-Kuriren.

Victor Wennskog åkte en bit i förväg och fann att stugan var igenlåst med en bom. De bankade hårt på rutorna till fönstret så att en hasp flög av och den andra kunde bändas upp.

– Victor berättade för mig att han fick baxa in sin kompisen genom fönstret och när de väl var inne gav han honom vatten. Men Victor förstod snabbt att han måste ta sig till civilsiationen på egen hand för att få hjälp, berättar Jennifier Wennskog.

Lång väg till räddning

Victor Wennskog fick först skidra fem kilometer i mörker och snöfall för att sedan fortsätta med skoter. Hans skadade jaktkompis guidade honom under tiden via kommunikationsradion.

– Eftersom vi hade haft problem med färden upp, genom flödvatten och med flera fastkörningar kunde jag inte ta samma väg nu. Och jag visste att jag hade lite bränsle i skotern-hade det tagit slut hade jag fått ta mig på skidor som jag hade tagit med på skotern, säger Victor. En liten fastkörning i ett tätt glasbjörksbestånd drabbade men till slut kunde han ta sig till Ritsem, berättar Victor Wennskog för Norrbottens-Kurien.

– Jag ringde efter hjälp och två fjällräddare kom som ville att jag skulle följa med tillbaka och visa vägen, berättar Victor som med stelfrusna kläder åkte med räddningsmanskapet tillbaka.

”Tur han är så lugn”

Jennifier Wennskog väntar nu på att maken ska komma hem till Boden under söndagskvällen.

– Det är tur att Victor är så lugn och jag vet hur han fungerar. Han tänker alltid på att hjälpa andra och det är det fokus som gäller för honom, säger hon.

Den vådaskjutne jaktkamraten, en man i 45-årsåldern, är opererad på Gällivare sjukhus. Hans skador bedöms som lindriga och han vårdas på en vårdavdelning för sina skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vådaskjutning i fjällen

Mer i ämnet