En person har skjutit sig i vaden av misstag. Foto: SVT Design

Vådaskjuten räddad i svårt väder

Uppdaterad
Publicerad

Den jägare i 45-års åldern som vådaskjutit sig själv i vaden, har nu räddats med hjälp av en skoter. På grund av täta snöbyar tvingades en ambulanshelikopter från Gällivare att vända.

Strax innan klockan sju på lördagskvällen fick SOS larm om att en person skjutit sig i vaden då han hölstrat sitt gevär ner i ryggsäcken då han befann sig i trakterna av Ritsem i Lapplandsfjällen.

Jägaren var i sällskap med en kamrat som hjälpte till och de bröt sig in i en renvaktarstuga för att få skydd. Kamraten åkte sedan vidare ner mot Ritsem för att larma efter hjälp.

Vådaskjutning i fjällen

På grund av täta snöbyar kunde ambulanshelikopter från Gällivare och Norge inte ta sig fram till mannen och tvingas vända tillbaka.

Skoter nådde fram

Under natten till söndag kunde jägaren räddas med hjälp av skoter, uppger DN.

Mannen ska ha träffats av ett skott av finare kulkaliber när han skulle hölstra sitt gevär i ryggsäcken. Det är ännu oklart hur pass skadad han är, men han har fått hjälp av sin kamrat.

– Mannen jagade ripa med sin kamrat på kallfjällen när olyckan inträffade. De bröt sig in i en renvaktarstuga för att få skydd och lägga förband på skadan, säger Anders Calderäng, länsvakthavande vid polisen i Norrbotten, till TT.

Eftersom det inte finns någon mobiltäckning på fjället gick kamraten själv ned till Ritsem för att slå larm om olyckan.

Mannen är inte livshotande skadad och det finns ingen misstanke om brott. Larmet kom till polisen klockan 18.50.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vådaskjutning i fjällen

Mer i ämnet