Risk för varsel och permitteringar på LKAB

Uppdaterad
Publicerad

LKAB ska spara 700 miljoner kronor i år och oron växer i Malmfälten för att det sjunkande järnmalmspriset kommer att leda till varsel och permitteringar.

LKAB-ledningen har i samtal med facken skickat allvarliga signaler om framtiden om järnmalmspriset sjunker ytterligare från gårdagens låga nivå – 62,70 dollar per ton.

Gruvbolaget har också aviserat att kostnaderna ska minskas med 700 miljoner kronor i år och det oroar många anställda i Malmfälten.

Sparpaket LKAB

– Visstidsanställningar kommer att vara ett absolut minimum. Det kan bli varsel och även permitteringar på grund av att verksamheten måste dras ner, säger en av de fackligt aktiva inom LKAB.

Stora besparingar

LKAB:s kommunikationsdirektör Frank Hojem säger till Nordnytt att så skarpa åtgärder inte är aktuella för tillfället.

– Vi genomför de planerade åtgärderna och 700 miljoner kronor, det är stora besparingar, men vårt tillväxtprogram ligger fast. Nummer ett för oss är att gå med full produktion och då behöver vi de medarbetare vi har,  säger han.

Men om järnmalmspriset fortsätter att sjunka så blir det annorlunda. Och det har LKAB en färdig plan för.

– Då kan vi behöva ta nya beslut och göra mer än vad vi har gjort i dag. En del av det är att se över vissttidsanställningar och nyanställningar, men det finns en stor potential hos leverantörer och entreprenörer. De måste också sänka sina kostnader när våra marginaler krymper, säger Frank Hojem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparpaket LKAB

Mer i ämnet