LKAB – 400 tjänster bort

Uppdaterad
Publicerad

LKAB ska minska antalet anställda med 400 Ingen ska dock sägas upp utan avgångarna ska ske på annat sätt. Orsaken är det låga malmpriset och stiger inte priset så är det slut med underjordsbrytningen i Kiruna och Malmberget om 15 år.

– Det pris som vi har idag ger inte den lönsamhet som vi behöver för framtiden. Så enkelt är det.  Då måste vi effektivisera oss och sänka våra kostnader. Ett gruvföretag utan huvudnivåer är inget företag, sa Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef, när han i dag presenterade bokslutet för 2014.

Så det blir ingen ny huvudnivå om priserna sjunker ner mot 50 dollar?

Sparpaket LKAB

– Absolut inte. Det tror jag inte. Det finns inga tecken på rekyler när det gäller malmpriset, utan jag tror att vi kommer leva med det här ett par år framåt.

Går mot nollresultat

LKAB ska minska antalet anställda till 2016. Dessutom ska bolaget spara ytterligare.

– Vi är inne i en helt ny marknad. Det sade Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef när han inledde gruvbolagets presskonferens på förmiddagen.

Han sade också att gruvbolaget går mot ett nollresultat men att bolaget ändå står bra finansiellt framåt.

Det förändrade marknadsläget med fallande malmpriser innebär en pressad lönsamhet för gruvbolaget LKAB. Vinsten för fjärde kvartalet minskade till 82 miljoner före skatt från nära 2 miljarder kronor i vinst för samma period förra året. Omsättningen sjönk från 6,4 miljarder kronor till 4,7 miljarder.

Samtidigt har bolaget en god efterfrågan på framförallt pellets som mildrar fallet.

Enligt LKAB så har tillstånd för de nya gruvorna inneburit förseningar för bolagets tillväxtprogram och fått betydande ekonomiska konsekvenser. Samtidigt fortsätter investeringarna i Svappavaarafälten.

Tjänster försvinner

Antalet anställda ska minskas med 400 tjänster i hela koncernen men ingen kommer att varslas utan personalminskningen ska ske genom så kallad naturlig avgång.

– Vi inför ett omedelbart anställningsstopp och går nu in i förhandlingar med facken, säger Aaro.

– Vi vet inte var tjänsterna kommer att tas ifrån. Det handlar inte om 400 kollektivare utan om tjänster i hela koncernen. Nu måste man se om sitt hus. Det säger Tomas Nilsson, ordförande i gruv 4:an i Malmberget.

– Vår bemanning på kollektivsidan är redan idag så att vi inte klarar så mycket färre tjänster om man ska upprätthålla produktionen. Det krävs ett visst antal för att man ska kunna rulla runt verksamheten, säger han.

Tomas Nilsson säger också att han är glad att det inte blir några varsel och att personalminskningen sprids över två år.

I eftermiddag möter gruvtolvans ordförande i Kiruna Jan Thelin sina medlemmar.

– Det är ju naturligtvis tråkigt med personalminskningarna men det kommer inte bara att drabba kollektivarna utan samtliga yrkeskategorier, säger han.

Sparprogram

Gruvbolaget har redan tidigare sjösatt ett sparprogram som ska minska kostnaderna.

Bara för några dagar sedan sade LKAB att alla större leverantörsavtal ska omförhandlas, något som riskerar att slå ut företag som inte klarar de tuffare villkoren. Nordnytt har också berättat att stadsomvandlingen i Kiruna drabbas när LKAB drar ner kostnaderna för att spara pengar.

LKAB:s kontor i Bryssel och Singapore kommer att stängas. Årets utdelning till svenska staten föreslås bli 139 miljoner kronor. Förra året var motsvarande siffra 3,5 miljarder kronor.

LKAB har ca 3500 anställda i hela koncernen.

Ett inslag om presskonferensen kommer senare i Nordnytts sändningar och här på webben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparpaket LKAB

Mer i ämnet