De körde fast med skotern och kom inte vidare. Båda skoteråkarna var genomblöta och frusna, och ringde till slut efter hjälp. Foto: Privat

Skoteråkaren berättar om dramatiken på fjället

Uppdaterad
Publicerad

– Det var den bästa och den sämsta fjällturen, summerar Carl-Johan Waller skoterdramat.

Efter att ha blivit hämtade med polishelikopter från den svåra situationen, där de var fastkörda och genomblöta, har Carl-Johan Waller från Burträsk hunnit återhämta sig en aning.

Men han är trött och sliten. Han berättar att han och en kamrat var ute med skoter och hundar för att tälta några dagar i Kirunafjällen. Vädret var fint, och på färden ut så var det nattkallt och gick bra att köra.

Men sedan, efter några dagar ute, kom problemen. Det var blött på myrar och sjöar där leden gick.

– Det började med att en kälke gick sönder för oss. 

När sedan temperaturen steg, och snön inte frös på natten längre, så blev det blötare och blötare före. De valde att följa en skoterled runt en sjö, men då blev det stora problem.

– Det visade sig vara mer sjö än skoterled. Så vi körde fast ordentligt.

De körde kanske fyra kilometer på fem timmar, och fick kämpa hårt. De blötte ned sig rejält, gick i iskallt vatten upp till naveln för att dra loss skotern, och hade inget torrt ombyte kvar då packningen också var blöt.

”Vi måste göra upp eld”

– Till slut tog vi beslutet att vi inte tar oss vidare alls. Vi sa: vi måste göra upp en eld.

De gjorde en eld och insåg att de inte borde somna över natten, då de var kalla och blöta.

– Men vi var vid ganska gott mod, det gick bra, berättar Carl-Johan Waller.

Sedan var det bara för de två kamraterna att hålla igång brasan och sig själva under hela natten.

De hade kört ut på kallt nattföre och hade alltså tänkt återvända på samma sätt, men oväntat varma nätter förändrade föret dramatiskt.

”Lite jobbigt att ringa”

De tog beslut att ringa efter hjälp, även om det bar emot.

– Vi funderade, men ganska kort. Vi kände att vi inte kan ta oss därifrån. Vi kan inte vända och köra tillbaka, det var så många otrevliga passager vi hade åkt. Framåt visste vi inte hur det såg ut. Men vi antog att det bara fortsatte så där. Dessutom var vi så blöta, vi hade inte kunnat köra skoter när vi var så kalla, totalt genomblöta bägge två.

– Vi var tvungna att stanna och torka och värma oss. Det känns lite jobbigt att ringa efter hjälp så där, men vi har varit ute ganska mycket båda två, vi kände att det var liksom inte läge att INTE göra det, berättar Carl-Johan Waller för SVT.

Hundarna mår bra

Hundarnas släp fick de lämna för ett tag, men de har också kommit i säkerhet och mår bra.

– Vi är glada att vi kom hem. Så här i efterhand är man ju en erfarenhet rikare. Egentligen tänkte vi nog ganska säkert, vi tänkte att vi tar leden runt i stället. När vi körde ut tog vi en enklare orösad led över fjället. Sedan tog vi leden som var riktig skoterled, men det var ju fel beslut, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.