Arkivbild. Här vann Nina Lintzén från Luleå världens längsta skidtävling i damklassen år 2017. Hon gratulerades av kranskarlen Jan–Erik Kuoljok. Foto: Adam Klingeteg/Nordenskiöldsloppet

”Som att åka två Vasalopp och en femmil”

Uppdaterad
Publicerad

I lördags vann Nina Lintzén från Luleå världens tuffaste skidlopp – det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet. I dag är hon hemma igen, trött, men glad över segern. 

Starten gick 06:00 på lördag morgon och loppet gick från Purkijaur till Kvikkjokk och tillbaka till Jokkmokk. Efter tretton timmars stakning gick Nina Lintzén i mål som segrare i damklassen.

”Alla var vinnare”

– Det går inte att jämföra med något annat. Det är som att åka två Vasalopp och avsluta med ett långlopp på runt fem mil. Det är klart att det är tufft och fruktansvärt långt, säger Nina Lintzén.

Hon menar att det krävs mycket förberedelser och då inte minst mentalt för att klara av loppet.

– Många tyckte att målet var målet, att klara av loppet och ta sig i mål, och alla som gjorde det var vinnare. För mig kändes det bra i femton mil, men de sista sju milen var riktigt jobbiga och så frös jag också.

LÄS ÄVEN: Han ska åka 22 mil – kan se 10 procent

– Det var en sådan hård motvind på slutet, men jag och Tommy Larsson turades om att växeldra och då gick det bättre, säger hon.

”Foten svullnade upp”

I dag är Nina Lintzén hemma i Luleå igen som vinnare av Nordenskiöldsloppet. Hon är trött och sliten, men mycket glad.

– Det har varit mitt mål i ett år att försöka vinna Nordenskiöldsloppet. Jag var fruktansvärt trött, men samtidigt glad över att jag lyckades nå mitt mål, säger hon. 

Nina Lintzén berättar att hon dagen efter loppet var helt svullen under ena foten och att fingrarna var lite bortdomnade.

Men på måndagen kändes det bättre.

– Jag är fortfarande lite trött, men annars känns det riktigt bra faktiskt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.