Foto: Scanpix

Största vintermarknaden snart här

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort är det åter dags för den traditionella marknaden i Jokkmokk.

Förra vinterns marknad vållade många rubriker. Bland annat Jimmy Åkessons utspel inför marknadsdagarna att inte bara samer ska ha rätt att bedriva renskötsel.

”- Enligt vår uppfattning ska rätten att sköta renar inte vara förbehållet en speciell etnisk grupp. Det ska inte heller något annat vara, sade SD-ledaren då.”

Jokkmokks marknad

Ett antal konstnärer som bojkottade marknaden väckte också uppmärksamhet. Bakgrunden till protesterna var händelserna i Kallak.

Marknaden är en stor vinterfest och turistmagnet. År 2005 firade marknaden 400 år och 80 000 besökare räknades då in under marknadsveckan.

Samma år hölls för första gången den historiska marknaden i syfte att återskapa lite av känslan av den ursprungliga marknaden. Exakt hur den gick till är inte känt men en del går att läsa sig till i gamla dokument. Mycket har man dock fått gissa sig till.

Årets marknad drar igång lördag den 31 januari och avslutas på söndagen 8:e februari.

Här kan du läsa hela marknadsprogrammet.

Nordnytt bevakar naturligtvis marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jokkmokks marknad

Mer i ämnet