Vägrar skriva avtal med facket

Uppdaterad
Publicerad

Facebook vägrar fortfarande att skriva kollektivavtal med facket, Unionen. Bolagets Sverigechef vill inte ens diskutera frågan.

För att företag inte ska kunna konkurrera med löner och sämre arbetsvillkor så vill alltså facket skriva kollektivavtal, men Facebook vägrar.

Trots att en facklig delegation har besökt Dublin för att förhandla med de högsta europacheferna så har ingenting hänt.

”Motvilja och motstånd”

– Vi har försökt skriva avtal med Faceboook i ett och ett halvt år, men vi upplever en motvilja och ett motstånd från ledningens sida. Vi kommer inte in i datahallarna i Luleå, ja, vi vet inte ens hur många som jobbar där, säger Unionens regionchef Jan Aspvik.

SVT Nyheter Norrbotten träffade det multinationella företagets sverigechef Sam Rihani i slutet av veckan för att fråga honom varför bolaget inte skriver på ett kollektivavtal.

– Det kan inte jag svara på. Jag har ingen insikt i frågan, säger Sam Rihani.

”Ingen åsikt”

Har Faceboook en annan inställning till facket än andra företag?

– Återigen, jag kan tyvärr inte svara på den frågan. Jag har ingen insikt. Du får återkomma i den frågan.

Vad har du själv för åsikt om facket?

– Ingen åsikt.

Är du själv med i facket?

– Ja, jag tror att jag är med i Unionen, sade Sam Rihani.

I Unionen?

– Ja.

”Laddad fråga”

Landshövding Sven-Erik Österberg menar att frågan om Facebooks eventuella kolletivavtal är ”spetsig” och mycket politiskt laddad.

– Jag har alltid kämpat för att kollektivavtal är en rättighet för de anställda som en del av den svenska modellen på arbetsmarknaden och så känner jag fortfarande. Jag har absolut ingenting emot att Facebook skriver kollektivavtal med facket, sade han..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.