Bröderna Roger och Sune Lindberg.

Hör överlevande brodern om resningen

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att mordet i Kalamark ska prövas av Högsta domstolen beklagas av både Sune Lindberg och brödernas gode vän.

Sune Lindberg, som är den broder som överlevde det brutala överfallet 2004, är funktionshindrad efter en stroke på 90-talet. Tidigt på torsdagsmorgonen ringde hans advokat Jenny Nordlund till honom.

– Hon sa att Kaj Linna fått resning. Men nog är det bara att han sitter inne. Han har dräpt min bror. Jag var ju nära att dö jag med, säger Sune Lindberg som berättar att han låg 18 dagar på sjukhuset i Piteå.

Kalamarksmordet

Sedan mordet har han fått stor hjälp av sin vän Hans Bergström som känt bröderna i 35 år.

Roger och Sune Lindberg som små pojkar tillsammans med sin farmor. Foto: SVT/Linda Jones

–  Det är obehagligt. Jag anser att det är Kaj Linna utan tvekan. Jag såg hur Roger hade blivit misshandlad, det är inte mänskligt. Det är inget vi kan göra något åt att det här ska prövas igen, men det kommer att bli besvärligt för Sune.

Du har varit Sunes stöd och vän under alla år – hur har han mått?

– Han är isolerad. Roger var hans högra hand. Han kommer sig ingenstans utan sin bror. Därför sitter han där han sitter, så nu bör den andre sitta där han sitter, säger Hans Bergström.

Jobbigt minne

Sune Lindberg har bitvis klara minnen av det som hände. Hur en man kom in och hotade honom med ett blodigt föremål och berättade att hans bror misshandlats. Men det är jobbigt att minnas och han pratar hellre om något annat. Både Sune Lindberg och Hans Bergström tror att Kaj Linna är skyldig.

– Det finns inte på kartan att han är oskyldig, säger Hans Bergström.

Sune Lindberg framför alla hans fotografier på släkt och vänner. Foto: SVT/Linda Jones

– Det här är slöseri med skattepengar, han är skyldig. Men det är klart media manglar på och manglar på och till slut känner väl någon att de måste göra något.

Hans Bergström är mycket kritisk till hur polisutredningen har skötts.

– Polisen har gjort ett mycket dåligt jobb och det har jag sagt åt dem också. Med tanke på det som hände så borde det gå att få tag på ett DNA-prov. Men jag är 110 procent säker på att det är Kaj Linna som gjort det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet