Åkesson om renskötseldebatten

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara samer ska få bedriva renskötsel. Det tycker Sverigedemokraterna vars partiledare idag kom till Luleå.

I början av veckan kom Sverigedemokraterna med det kontroversiella kravet att också andra än samer ska ha rätt att bedriva renskötsel. I dag landade partiledaren Jimmie Åkesson i Luleå på sin väg till Jokkmokks marknad.

Förslaget att även andra än medlemmar i samebyar ska ha rätt att sköta renar skapade genast häftig debatt när det framfördes av Sverigedemokraternas minoritetspolitiske talesperson Mattias Karlsson.

Jokkmokks marknad

-Enligt vår uppfattning ska rätten att sköta renar inte vara förbehållet en speciell etnisk grupp. Det ska inte heller något annat vara, säger Jimmie Åkesson(SD).

Utrymmet räcker inte

Renskötaren Helena Länta i Jokkmokk säger att Jimmie Åkesson inte verkar ha satt sig i ärendet ordentligt.

-Markerna krymper och vi får mindre och mindre plats. Utrymmet räcker inte ens åt dom som i dag bedriver renskötsel och än omöjligare blir det om alla ska ha den rätten, säger hon.

När det gäller planerna på gruvbrytning i Kallak utanför Jokkmokk vill Jimmie Åkesson inte ta någon klar ställning ännu.

-Vi kommer att ta ställning så småningom men så länge en gruva uppfyller alla krav som ställs så ser jag inget hinder för att man också ska få lov att ha den här gruvan, säger Jimmie Åkesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jokkmokks marknad

Mer i ämnet