Moderata riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson (M) har flera skäl till varför monarkin är bra för Sverige. Foto: TT/Moderaterna

Allianskollegan försvarar kungen: ”De är bra för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Christina Örnebjär (L) vill avsätta kungen och avskaffa monarkin. Men nu får Örnebjär mothugg, av allianskollegan.

– De är både bra och viktiga för Sverige, säger Elisabeth Svantesson (M).

Riksdagsledamoten Christina Örnebjär (L) blev under helgen invald i Republikanska föreningens styrelse. Deras främsta mål är att avskaffa monarkin som de anser vara odemokratisk.

– Jag får börja med att gratulera henne till uppdraget, det är viktigt att vi pratar om monarkin. Men själv landar jag i en annan slutsats än vad hon gjort, säger Elisabeth Svantesson (M).

Skapar stort intresse utomlands

Svantesson tycker inte att det är ett problem att uppdraget som statschef går i arv eftersom att hon menar att ämbetet inte innebär någon egentlig politisk makt.

– Kungahuset är en viktig svensk institution med en lång historia. Fördelarna med att ha en kungafamilj är många. Framför allt väcker de ett intresse utomlands på ett helt annat sätt än vad exempelvis en president gör, säger hon och fortsätter:

– Just det faktum att kungen snarare fyller en funktion än att vara en person, skapar ett enormt intresse som i sin tur öppnar upp dörrar för många svenska företagare på den utländska marknaden, säger hon.

”Samlar folket bättre än någon annan”

Hon betonar också vikten av kungens samlande funktion.

– Oavsett regering så är kungen alltid opolitisk. Därför kan han samla folket mycket bättre än någon annan, som efter tsunamin 2004.

Trosbekännelsen inte ett problem

Men vad tänker du om kritiken om att kungen exempelvis inte själv får välja vilken religion han vill tillhöra?

– Jag ser inte det som ett stort problem. Det handlar om en lång och stark kulturtradition. Men sedan får han givetvis välja själv hur mycket han tror, det är bara en bekännelse, säger Elisabeth Svantesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.