Joakim Nergelius är professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet och tror att politikerna inte riktigt vågar ta tag i frågan om kungahuset. Foto: SVT/Magnus Wahman

Professorn: ”Inget pekar på att kungen kommer avsättas”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan är återkommande, debatten polariserad. Kungafamiljens vara eller icke vara som ett fundament i det svenska samhället väcker starka åsikter. Men att Sverige skulle vara på väg mot att byta statsskick är osannolikt menar en professor i rättsvetenskap.

– Vi ser inga sådana tendenser i opinionsmätningarna, säger Joakim Nergelius.

Successionsordningen är grundlagsstadgad. Det innebär att regelverket som omger en eventuell lagändring för att byta statsskick och överge monarkin är omfattande och komplicerat.

– För att frågan över huvud taget ska tas upp i riksdagen krävs att kungafamiljen haft ett dåligt stöd bland befolkningen under en lång tid, att en majoritet vill avskaffa kungahuset. Men i dag ser vi inga sådana tendenser i opinionsmätningarna, inget pekar på att kungen kommer avsättas, säger Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet.

LÄS MER: Politiker vill avsätta kungen

Kungen har en del politisk makt

År 1974 ändrades grundlagen som tidigare varit formulerad på ett sätt som gav kungen eller drottningen makt att ”alena styra riket” till att enbart ge honom en symbolisk makt.

– Men om man tittar närmare på lagstiftningen så ser man att det finns rester i lagen som faktiskt ger kungen politisk makt. Bland annat är han ordförande i utrikesnämnden och har befogenhet att ge samtliga i nämnden ovillkorlig tystnadsplikt, säger Joakim Nergelius.

– Och ser vi till skandalen i Saudi Arabien för några år sedan så var det kungen som erbjöd Margot Wallström att åka dit och reparera relationen. Så visst har han ett politiskt inflytande, säger Joakim Nergelius.

”Bekvämt att ha det som det är”

Sveriges statschef kan inte åtalas, han är straffrättsligt immun och kan därför begå vilket brott som helst utan att straffas.

– Men han får inte byta religion utan måste bekänna sig till den protestantiska kristendomen. Gör han inte det måste han omgående avgå. Det är egentligen enda sättet staten kan avsätta en kunglighet på, säger han.

Skulle du säga att lagen är modern?

– Nej det är den inte, men det finns en beröringsskräck bland politikerna i de här frågorna. Det är ganska bekvämt att ha det som det är, säger han och fortsätter:

– Om man börjar ta tag i frågorna kring immunitet och religion så kan det leda till en massa andra debatter som man inte vill föra. Därför låter man det gärna vara, säger professorn Joakim Nergelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.