Christina Örnebjär (L) vill avskaffa kungahuset och monarkerna. Hon är övertygad om att Sverige kommer bli en republik i framtiden. Foto: TT/SVT

Örebropolitiker försöker avsätta kungen

Uppdaterad
Publicerad

Christina Örnebjär (L) blev under helgen invald i Republikanska föreningens styrelse. Hon är fast beslutsam om att monarkin ska avskaffas och att Sverige bör bli en republik.

– Monarkin går helt enkelt inte ihop med demokratin, säger hon.

Uppdraget som statschef i Sverige går i arv. Det är något som är både förlegat och antidemokratiskt menar den liberala riksdagsledamoten Christina Örnebjär från Kumla.

– Det finns mycket som går att ifrågasätta. Det råder brist på insyn i vad kungen gör med sina tillgångar och delade åsikter om huruvida kungafamiljens PR faktiskt bidrar till den svenska ekonomin, säger Christina Örnebjär (L).

SVT Play: Hör Christina Örnebjärs (L) förklaring

Kungen kan mörda utan straff

Hans majestät Carl den XVI Gustaf har många förmåner. Som statschef får kungen bland annat ett årligt apanage på nästan 140 miljoner (2017 års siffra). Han har dessutom straffrättslig immunitet vilket innebär att han kan begå vilket brott som helst utan att straffas, till och med mord.

– Tillämpar man dessutom barnperspektivet, att barnen Bernadotte växer upp i en miljö där de bevakas från dag ett och inte ens har religionsfrihet, då märker man att det finns en hel del frågetecken, säger Christina Örnebjär.

”Del av svenska folksjälen”

Men kan du ha förståelse för att många tycker om kungafamiljen och tycker att de gör ett bra jobb?

– Jag har full respekt för det och att många känner att kungafamiljen är en del av den svenska folksjälen. Men det är viktigt att tänka på principen. Monarkin går helt enkelt inte ihop med demokratin, säger hon.

Tror att skifte till republik är oundvikligt

Tror du att Sverige kommer avskaffa monarkin så småningom?

– Absolut! När Republikanska föreningen bildades trodde man att det bara skulle ta tre år, men det har gått 20 nu. Det verkar alltså som att det kommer ta lite längre tid än man hoppats på, säger Christina Örnebjär med ett skratt och fortsätter:

– Men jag är övertygad om att vi kommer byta till republik någon gång, även om jag inte kan svara på när.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.