Foto: Thomas Wedin/SVT

Datorhaveri drabbade Örebro läns sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsförmiddagen drabbades länets tre sjukhus av datorfel. Enligt IT-chefen jobbar de med att åtgärda problemen, men de ser ingen lösning inom det närmsta dygnet.

Det var vid halv elva på fredagen som det enligt uppgifter till SVT Örebro varken gick att läsa journaler, skriva anteckningar eller remisser. Det var också svårt att ta prover.

– Jag blev själv informerad för mindre än en kvart sedan, sa Gert Roos, som är IT-chef på Region Örebro län, på förmiddagen.

Ser allvarligt på händelsen

Enligt honom tror de att någon typ av databasfel har inträffat i samband med en uppgradering av datorsystemet inom hälso- och sjukvården under natten. Det är svårt att svara på hur omfattande det är.

– Vi får se hur det utvecklas den närmsta timmen, sa Gert Roos när SVT ringde upp straxt efter att felet upptäckts. Felsökning pågår och alla krafter vi behöver är inkopplade.

Hur allvarligt ser ni på det?

– Det är allvarligt för det förhindrar arbetet inom hälso- och sjukvården. Men är systemet nere får man jobba med reservrutiner. Man har läskopia av tidigare journalinformation, plus att man skriver på papper som man sedan får efterregistrera i datorn.

Ingen attack

Vid 13-tiden på fredagen är det fortfarande problem.

– Systemet har varit uppe från och till under de senaste 1,5 timmarna. Men när lasten blir för hög dyker databasen igen, säger Gert Roos, och berättar att de nu kallat in extra kompetens för att lösa problemet.

Kan ni ha blivit hackade?

– Nej nej, det här är kopplat till de förändringarna vi gjorde i natt. Vi är jäkligt säkra när det gäller utomstående som kan ta sig in i systemen.

Krångligt för personalen

Enligt Claes-Mårten Ingberg, beredskapsöverläkare över hälso- och sjukvårdsförvaltningen, äventyras inte patientsäkerheten och inga operationer har ställts in.

– Vi har reservrutiner vi följer som är utformade för att patientsäkerheten inte äventyras. Det finns inget som talar för att patienterna drabbats av det här. Däremot är det mycket krångligt för personalen.

Claes-Mårten Ingberg, beredskapsöverläkare över hälso- och sjukvårdsförvaltningen Region Örebro. Foto: SVT

Kan hålla på i flera dygn

Enligt Claes-Mårten Ingberg har IT-avdelningen inte kommit fram till hur de ska lösa problemet ännu.

– Vad jag har förstått har de ingen lösning inom det närmsta dygnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.