Föreningen har tagit emot bilder från den gamla fotoaffären ”Kamerabilder” och tar gärna emot tips på vilka personer som finns på korten. Foto: Johannes Weckström/SVT

”Ni får definitivt inte kasta bort historia!”

Uppdaterad
Publicerad

”Ni får inte kasta någonting!”

Uppmaningen kommer med jämna mellanrum från Kumlaprofilen Sven-Olof ”Esso” Engvall när han får höra att det är en flytt eller utrensning på gång.

Här bor jag – Kumla

Han är sekreterare i föreningen ”Gata upp & ner” som under 90-talet bildades för att samla kumlaminnen. Föreningen prisades av kommunen för två år sedan för sitt arbete att bevara historien.

– En av våra riktiga skatter i kommunen är ju Kalle Lundholms 140 urklippsböcker, där han samlat allt om idrott genom åren. Jag tror samlingen är unik i landet, därför att alla urklipp är daterade, säger Sven-Olof.

Samlingen finns arkiverad på stadsbiblioteket där föreningen med jämna mellanrum arrangerar välbesökta sittningar, visar bilder och talar om gamla tider.

– Vi får ju max vara 80 personer, så det brukar vara det största bekymret att hålla nere antalet, säger Sven-Olof.

Var själv med 1946

Några av hans egna barndomsminnen från staden är kopplade till ”Kumla barnens dag”, som en gång i tiden lockade uppåt 20 000 besökare.

– Jag tror det var 1946, som det första karnevalståget gick genom staden. ”Kumla barnens dag” var ju stort i Kumla och ett minne jag kommer ihåg är när man spände en vajer mellan det gamla vattentornet och ner till Kumlasjön och på den körde man motorcykel, berättar Sven-Olof ”Esso” Engvall.

#Härborjag tar under dagen en promenad med ”Esso” i centrala Kumla och låter honom berätta om några kumlaminnen. Håll koll under dagen för ett längre inslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Här bor jag – Kumla

Mer i ämnet