Pippis kalasmusikal drog fullt hus. Foto: Johannes Weckström/SVT

Fler borde få komma på Pippis kalas

Uppdaterad
Publicerad

I år fyller Pippi Långstrump 70 år. På biblioteket i Kumla är det stor fest när ”Pippis kalasmusikal” ges för Kumlas förskolebarn.

Inte bara Tommy, Annika och herr Nilsson är på plats. I Ida Blomqvist och Simon Nybergs föreställning är flera olika sagofigurer inbjudna och barnen får själva vara med och lista ut vilka som kommer.

– Jag tycker det är viktigt att alla får vara en del av föreställningen och inte bara titta på. Vi spelar inte för barnen, utan med barnen, säger skådespelaren och musikern Ida Blomqvist.

Här bor jag – Kumla

Något som ställer höga krav på improvisationsförmåga hos de bägge aktörerna som har sitt grundmanus skapat utifrån en mindmap med de olika karaktärerna som omger jubilaren.

– Det kan bli lite vad som helst, och så får man bara haka på och lyssna på varandra och kolla på vad barnen gör. Ibland ställer de en klurig fråga som vi får svara på eller så kommer de på en låt som vi plockar upp och kör, säger Simon Nyberg.

Smörgåsbord av kultur

Förutom ”Pippis kalasmusikal” som spelas under fredagen och på söndag har de riktigt unga Kumlaborna ett förhållandevis välfyllt kultursmörgåsbord att välja av under närmaste månaderna.

– Höstens program tycker jag vi har lyckats bra med. Det blir en bredd både på teater och musik och även en spännande dansföreställning som kommer i oktober, berättar Eva Carlbom som är kulturpedagog på biblioteket.

Men fler förskolebarn runt Kumla borde ges möjlighet att komma inom ramen för förskoleverksamheten, tycker hon.

– Det finns många förskolor och skolor som ligger en bit ifrån centralorten och de borde kunna få chansen att ta sig hit. Jag tror det är bra för barnen att komma till en ny miljö och se på teater här hos oss. I dag finns ett kulturkort som kan användas hos länstrafiken, men jag har förstått att det är svårt att anpassa verksamheten mot tidtabellen och planera för förskolorna så de kan ta sig, säger Eva Carlbom.

Skapande skola

Ida och Simon, som turnerat i länet med andra föreställningar hamnar också i situationer när kulturmöten för barn faller på logistik och pengabrist.

– Det ska inte bero på var man bor. Om man bor långt ifrån och så skall man inte behöva ta av förskolans budget för att hyra en buss eller få åka på väldigt få tillfällen. Vi har stött på det många gånger att barnen inte kan komma för att det är för dyrt, säger Ida Blomqvist.

Nyligen tilldelades Kulturrådet tio miljoner kronor öronmärkta för professionell kulturverksamhet inom förskolan inom ramen för projektet ”Skapande skola”.

Medel som Eva Carlbom hoppas skall kunna användas för att även förbättra tillgängligheten för de små barnen.

– Vi får ta med oss det till nästa gång och se om vi kan hitta andra lösningar, för det är viktigt att få den kulturella upplevelsen här och få komma till en annan miljö, säger Eva Carlbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Här bor jag – Kumla

Mer i ämnet